•Банер•

А к т у а л ь н о

•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•

Краєвиди міста

Цікавинки

•Банер•
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
•Банер•
•Банер•

Пошук на сайті

Корисні посилання

•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
Небезпечно! Ботулізм! •PDF• •Друк•
••Середа•, 02 •серпня• 2017, 09:42•
 

         Ботулізм - гостра токсикоінфекція, яка виникає внаслідок вживання неправильно приготовлених і збережених консервів.Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей (смаку, запаху). Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

         Характерними ознаками ботулізму є: розлади зору, що є причиною дії токсину на м’язи, що приводять в дію око (туман, сітка, в більш важких випадках – двоїння), може бути опущення повіків (одного або двох, часткове або повне). Водночас виникає гальмування рухомості м’якого піднебіння, зниження або зникнення ковтального рефлексу, що пов’язано з враженням відповідних нервів. Це викликає неможливість ковтати їжу, рідка їжа може попадати в ніс. Такі хворі часто скаржаться на "комок" в горлі. Голос приймає інший відтінок (як при застуді), навіть до зникнення голосу. Характерна сухість слизової оболонки ротової порожнини.

 

         Найважчим проявом захворювання є синдром дихального розладу: дихальна недостатність, збільшення частоти дихання та пульсу, нестача повітря. 

         Захворювання ботулізмом в усіх випадках зв’язане з недоброякісною їжею. Але важливо при цьому знати, що свіже приготована їжа не може стати причиною. Це, як правило, продукти, що довго зберігались, в них встигли розмножитись палички ботулізму та накопитись токсин: риба солона, в’ялена, копчена, консерви м’ясні, рибні, овочеві, стегна свинячі копчені, ковбаси. Особливо не дає гарантій на доброякість таких продуктів домашнє їх приготування. Домашні умови приготування не гарантують безпечність, в порівнянні з промисловими. 

         А тому не рекомендується:

-купувати продукти, що вказані вище на ринках, тим більше стихійних;

-консервувати рибні, м’ясні продукти, гриби, при консервуванні овочів та фруктів суворо дотримуватись рецептур, що рекомендують у довідниках;

-не вживати домашні консерви з терміном зберігання 1 рік та більше;

-завжди дотримуватись термінів зберігання при вживанні продуктів промислового виготовлення.

         А якщо вже трапилась біда, то запорука швидкого видужання – якомога раніше звернутись за медичною допомогою. 

 

 Управління Держпродспоживслужби в Новоукраїнському районі

e-max.it: your social media marketing partner
 
•Банер•

Різне

•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•

Соціальна реклама

•Банер•
•Банер•
•Банер•
•Банер•